Fakta og statistikk om internett i verden

5.4 milliarder mennesker bruker internett i 2023

Internett har blitt en uunnværlig del av hverdagen for mange, og dets rolle i samfunnet fortsetter å utvikle seg og ekspandere. Nesten 80% av de mellom 15 og 24 år bruker internett.

Nord-Europa rangerer først blant verdens regioner med andelen av befolkningen som brukte internett i 2023. Mens Kina kina har 1,05 milliarder internettbrukere.

I en verden hvor teknologi utvikler seg i et rivende tempo, står internett som en av de mest transformative oppfinnelsene i moderne historie. Fra å være et nettverk forbeholdt militær og akademisk bruk, har internett vokst til å bli en global plattform som binder sammen milliarder av mennesker, uavhengig av geografiske og kulturelle grenser.

Det er viktig å anerkjenne at statistikken og tallene som presenteres om internettbruk, telefoni og sosiale medier ofte kan være vanskelige å bekrefte med full sikkerhet. Dette skyldes flere faktorer:

Denne kompleksiteten og usikkerheten rundt data gjør det utfordrende å gi nøyaktige og definitive tall. Derfor er det viktig å tilnærme seg disse tallene med en forståelse av deres potensielle begrensninger og variabilitet.

Global oversikt over internettbruk

Internettets globale rekkevidde er intet mindre enn imponerende. ITU (International Telecommunication Union) estimerer at omtrent 5.4 milliarder mennesker, eller 67% av verdens befolkning, bruker internett i 2023. Dette representerer en økning på 45% siden 2018, hvor det er estimert at 1.7 milliarder mennesker har fått tilgang til internett i løpet av denne perioden. Denne betydelige brukermassen reflekterer ikke bare teknologiens utbredelse, men også dens sentrale rolle i moderne samfunn. Imidlertid er det fortsatt 2.6 milliarder mennesker som ikke er online. Les mer på ITU (ekstern linke).

Regionale Forskjeller

Selv om internettbruken globalt har nådd imponerende høyder, viser en detaljert analyse at det er betydelige regionale forskjeller. ITU rapporterer https://www.itu.int/itu-d/reports/statistics/2023/10/10/ff23-internet-use/ at i 2023 er 67% av verdens befolkning, eller 5.4 milliarder mennesker, online, noe som representerer en vekst på 4.7% siden 2022. I høyinntektsland bruker 93% av befolkningen internett, nærmer seg universell bruk.

Ifølge Statista Number of internet and social media users worldwide as of October 2023 (ekstern lenke) rangerte Nord-Europa først blant verdens regioner med andelen av befolkningen som brukte internett i 2023. I Norge, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater brukte 99 prosent av befolkningen internett per april 2023. Nord-Korea var på motsatt ende av spekteret, med praktisk talt ingen internettpenetrasjon blant den generelle befolkningen, og rangerte sist i verden.

Dette står i kontrast til lavinntektsland, der bare 27% av befolkningen bruker internett, opp fra 24% i 2022. Denne 66 prosentpoengs forskjellen mellom høy- og lavinntektsland og regioner illustrerer dybden av den digitale kløften. I lavinntektsland har antall internettbrukere vokst med 44.1% siden 2020, en oppmuntrende utvikling, men utgangspunktet var svært lavt. I høyinntektsland har antall brukere økt med bare 1.1% i samme periode, noe som var å forvente gitt den høye penetrasjonsraten.

Europe, CIS og Amerika viser internettbruksrater på mellom 87 og 91%, mens i Arab-statene og Asia-Stillehavsregionen ligger brukerraten på omtrent to tredjedeler av befolkningen. I Afrika bruker kun 37% av befolkningen internett. Universell tilkobling er fortsatt et fjernt prospekt i minst utviklede land (LDCs) og landlåste utviklingsland (LLDCs), der kun henholdsvis 35 og 39% av befolkningen er online.

Største digitale befolkninger i verden

Per januar 2023 rangerte Kina først blant landene med flest internettbrukere i verden, med 1.05 milliarder internettbrukere, mer enn tre ganger så mange som USA, som lå på tredje plass med rundt 311 millioner internettbrukere. Alle BRIC-markedene hadde over 100 millioner internettbrukere, og står for fire av de ni landene med mer enn 100 millioner internettbrukere.

Per januar 2023 var det fem milliarder internettbrukere i verden. Imidlertid er det store forskjeller i brukerfordelingen etter region. Øst-Asia er hjem til 1.24 milliarder internettbrukere, mens Afrika og Midtøsten hadde lavere brukertall. Videre viste urbane områder en høyere prosentandel av internetttilgang enn rurale områder.

India har verdens største "uoppkoblede" befolkning på 730 millioner mennesker, mens Kina, til tross for en adopsjonsrate på over 70 prosent, har nest størst med nesten 375 millioner ikke-tilkoblede personer​​.

Topp 5

Se hele listen her: Statista (ekstern lenke)

Utviklingen Over Tid

Utviklingen av internettbruken fra år 2000 til i dag representerer en betydelig transformasjon. Ved inngangen til det nye årtusenet, i år 2000, var det omtrent 361 millioner mennesker globalt som brukte internett, tilsvarende rundt 6% av verdensbefolkningen på den tiden. Denne perioden markerer begynnelsen på en bemerkelsesverdig fase av vekst, hvor antallet internettbrukere har økt eksponentielt. Drevet av teknologiske fremskritt og lavere kostnader for internetttilgang, har denne utviklingen vært spesielt fremtredende i utviklingsland, der raskt økende internetttilgang har ført til at stadig flere får tilgang til denne digitale ressursen.

Videre, fra 2018 til 2023, opplevde global internettbruk en betydelig utvidelse. Med en sammensatt årlig vekstrate (CAGR) på 6%, har veksten i internettbrukere vært bemerkelsesverdig. Den mest markante økningen ble registrert i 2019, hvor antallet nye internettbrukere steg med 300 millioner, en vekst på 7,7% fra foregående år, og illustrerte den akselererte adopsjonen av internett på global skala.

Mobilt Internett

En viktig faktor i denne veksten er den økende tilgjengeligheten av mobilt internett. Mobiltelefoner har blitt den primære måten mange mennesker rundt om i verden kobler seg til internett, noe som har ført til en massiv økning i bruk av sosiale medier og online tjenester. Per oktober 2023 har over 4.95 milliarder mennesker rundt om i verden brukt sosiale medier, noe som tilsvarer 61.4% av den globale befolkningen​​.

Ifølge GSMA's sjette årlige "State of Mobile Internet Connectivity Report" eier nå over halvparten (54%) av den globale befolkningen – omtrent 4.3 milliarder mennesker – en smarttelefon. Av de 4.6 milliarder menneskene som nå bruker mobilt internett, gjør nesten 4 milliarder det ved hjelp av en smarttelefon, noe som representerer nesten halvparten (49%) av verdens befolkning. 600 millioner mennesker – 8% av den globale befolkningen – bruker imidlertid internett gjennom en funksjonstelefon (ikke smarttelefon)​​​​.

Mens flere mennesker enn noen gang før bruker mobilt internett – 57% av den globale befolkningen – er 3.4 milliarder mennesker fortsatt ikke tilkoblet. Majoriteten av de som ikke bruker mobilt internett, bor i områder dekket av et mobilt bredbåndsnettverk. Dette utgjør en betydelig "bruksgap". I minst utviklede land bruker kun 25% av befolkningen mobilt internett, sammenlignet med 52% i lav- og mellominntektsland (LMICs) og 85% i høyinntektsland​​.

Aldersfordeling av Internettbrukere

Internettbruk varierer betydelig med alder, noe som gir innsikt i digitale trender og adopsjon over hele verden.

Disse dataene viser hvordan ulike aldersgrupper engasjerer seg i den digitale verden, og reflekterer de varierte måtene forskjellige generasjoner interagerer med og utnytter internett.  Les mer hos International Telecommunication Union (ITU) (ekstern linke).

Sosiale Medier

Man antar at det er ca 4.95 milliarder sosiale mediebrukere globalt per oktober 2023, noe som utgjør 61.4% av den totale globale befolkningen​​. Det representerer en økning på 3,7 prosent det siste året, ifølge beregninger fra det digitale rådgivningsfirmaet Kepios.

Tidsbruken på sosiale medier har også økt, med to minutter til 2 timer og 26 minutter per dag. Også her er det store forskjeller - brasilianere bruker i gjennomsnitt 3 timer og 49 minutter per dag på sosiale medier, mens japanerne bruker mindre enn en time. En gjennomsnittlig bruker er aktiv på 6.7 forskjellige sosiale medieplattformer hver måned​​.

Det er store forskjeller mellom regionene. Bare én av 11 personer i Øst- og Sentral-Afrika bruker sosiale medier. Mens i India er tallet én av tre.

Meta har tre av de sosiale mediene med WhatsApp, Instagram og Facebook. Kina har tre apper, WeChat, TikTok og dens lokale versjon.

Basert på de nyeste tilgjengelige dataene fra Statista fra oktober 2023 (ekstern linke) er de største sosiale mediene her rangert etter antall månedlige aktive brukere (i millioner):