Fakta om internettbruk i Norge

98 % har internett hjemme

I Norge er bruken av internett utbredt, og de aller fleste er koblet opp på nettet.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) har 98 % av befolkningen internett hjemme.  90 % av nordmenn mellom 16 og 79 år bruker internett daglig.

Bruken av internett i Norge har økt dramatisk de siste tiårene, og i dag bruker de aller fleste nordmenn internett til en eller annen form for aktivitet. Nordmenn er i verdenstoppen i bruk av internett og data. De fleste nordmenn bruker internett daglig eller nesten daglig, og internett har blitt en integrert del av hverdagen vår.

Sosiale medier, netthandel og nyheter er blant de mest populære aktivitetene på nettet i Norge. Bruken av internett vil trolig fortsette å øke i årene som kommer, og det er ingen tvil om at internett vil spille en stadig viktigere rolle i samfunnet vårt.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder internettbruk, og tallene viser at nordmenn er spesielt flinke til å bruke internett til handel og tjenester. Men selv om bruken av internett i Norge er høy, er det også land der bruken er enda høyere. For eksempel har land som Sør-Korea og Japan en enda høyere andel av befolkningen som bruker internett daglig.

Til tross for dette, kan Norge fortsatt anses som et av de mest digitale landene i verden, og det er ingen tvil om at internett vil spille en stadig viktigere rolle i fremtiden. Med stadig bedre teknologi og nye tjenester som stadig lanseres, vil bruken av internett trolig fortsette å øke i årene som kommer.

Tallene under er fra Norsk mediebarometer 2021, som baserer seg på svar fra et representativt utvalg av befolkningen i alderen 9-79 år på spørsmål om bruk av ulike medier og tilgang til medier.

Hvor mange nordmenn er på nett?

Ifølge SSB hadde 98% av befolkningen i Norge i aldersgruppen 16-74 år brukt internett i løpet av de siste tre månedene i 2020. Dette tilsvarer omtrent 3,1 millioner personer. Andelen som bruker internett har økt jevnt de siste årene, og det er nå svært få i Norge som ikke har brukt internett i det hele tatt. Det er imidlertid fortsatt forskjeller i bruken av internett mellom ulike aldersgrupper, utdanningsnivåer og befolkningsgrupper, og noen grupper kan ha lavere tilgang til og bruk av internett enn andre.

Fakta om internettbruk i Norge

Hvor mange nordmenn har ikke tilgang til internett?

Ifølge SSB hadde 2,2% av norske husholdninger ikke tilgang til internett i 2020. Dette tilsvarer omtrent 57 000 husholdninger. Det er imidlertid verdt å merke seg at selv om en husholdning har tilgang til internett, kan det fortsatt være enkeltpersoner innenfor denne husholdningen som ikke har tilgang til internett eller ikke bruker det aktivt. Det er også forskjeller i tilgangen til internett mellom ulike grupper i samfunnet, og noen grupper, som eldre og personer med lav inntekt, kan ha lavere tilgang til og bruk av internett enn gjennomsnittet.

Fakta om bruk av Sosiale medier i Norge

Hvor mye tid bruker nordmenn på internett?

Ifølge MedieNorge 2021-undersøkelsen fra Mediebedriftenes Landsforening, brukte nordmenn gjennomsnittlig 2 timer og 45 minutter på internett hver dag i 2020. Dette inkluderer tiden brukt på både datamaskiner, mobile enheter og andre elektroniske enheter som gir tilgang til internett. Tiden brukt på internett har økt jevnt de siste årene, og særlig bruken av mobile enheter har økt betydelig.

Det er verdt å merke seg at bruksmønstrene kan variere betydelig mellom ulike aldersgrupper og befolkningsgrupper, og noen grupper kan bruke mer eller mindre tid på internett enn gjennomsnittet.

Fakta om digital underholdning i Norge

Hvor mange prosent av verden har internett?

Ifølge data fra World Bank hadde omtrent 59,5% av verdens befolkning tilgang til internett i 2021. Det er viktig å merke seg at tilgangen til internett varierer betydelig fra land til land og fra region til region. For eksempel har 88% av befolkningen i Nord-Amerika tilgang til internett, mens tallet er 28% i Afrika. Det er også forskjeller innad i land, og mange mennesker som har tilgang til internett, har begrenset tilgang til høyhastighets bredbånd eller andre former for internett-tilgang som kan påvirke deres erfaringer med å bruke nettet.

Fakta om bruk av Nyheter i Norge

Hvem bruker internett mest?

Generelt bruker yngre mennesker internett mer enn eldre mennesker, og personer med høyere utdanning og høyere inntekt bruker ofte mer internett enn personer med lavere utdanning og inntekt. Det er imidlertid variasjoner i bruken av internett mellom land og regioner, og det kan være forskjellige faktorer som påvirker bruken av internett i forskjellige områder.

I Norge bruker unge mennesker mellom 16-24 år internett mest, og de bruker i gjennomsnitt over 4 timer per dag på internett. I tillegg bruker personer med høyere utdanning og høyere inntekt ofte mer tid på internett enn personer med lavere utdanning og inntekt.

På verdensbasis er det vanskelig å si hvem som bruker internett mest, da dette varierer betydelig fra land til land og fra region til region. Generelt har høyinntektsland og utviklingsland høyere tilgang til og bruk av internett enn lavinntektsland, men dette mønsteret kan variere. Ifølge data fra World Bank hadde 59,5% av verdens befolkning tilgang til internett i 2021, og det er en økning fra tidligere år.

Hvilket land i verden bruker mest internett?

Det er vanskelig å fastslå hvilket land som bruker internett mest, da det kan variere avhengig av hvilke målinger og kriterier som brukes. Men noen land skiller seg ut med høye nivåer av internettbruk og høy tilgang til internett.


Ifølge data fra We Are Social og Hootsuite sin Digital 2021-rapport, hadde følgende ti land den høyeste andelen av befolkningen med tilgang til internett i 2021:



Det er verdt å merke seg at selv om disse landene har høy tilgang til internett, kan bruken av internett variere betydelig innenfor hver enkelt av disse landene og at det kan være forskjeller i bruksmønstre og tilgang mellom ulike grupper i samfunnet.

For mer informasjon om bruken av internett kan du lese Norsk Mediebarometer.
Her kan du laste ned Norsk mediebarometer 2021 fra Statistisk sentralbyrå (PDF-fil).